2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

Εορτολόγιο

Παρασκευή
17
Μαΐου
2024
Ανατ.: 06.11
Δύση: 20.37
Σελήνη
9 ημερών
Ανδρονίκου και Ιουνίας αποστόλων, Αθανασίου Χριστιανουπόλεως
1790
Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον στολίσκο του δέχεται ισχυρή τουρκική επίθεση κοντά στην Άνδρο.
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς κηρύσσει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της Επαναστάσεως στην Μακεδονία.
1913
Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία τερματίζεται ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.
1914
Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που αναγνωρίζει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1918
Μάχη του Σκρα και θρίαμβος των Ελλήνων επί των Γερμανο-Βουλγάρων.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τα Θείρα Αϊδινίου της Μικράς Ασίας.
1920
Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδος στη Βόρειο Ήπειρο.

Κυρώσεις του γονέα σε περίπτωση που δεν στείλει το παιδί του στο σχολείο

Κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος

«2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

3. Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο νόμος Ν. 1566/1985 στο άρθρο 2 προβλέπει ότι  «3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». (Το άρθρο 458 ΠΚ έχει καταργηθεί με το νόμο 4619/2019, επομένως το πρόστιμο των 59€ δεν υπάρχει πλέον).

Έτσι, πλέον οι κυρώσεις ορίζονται μόνο από το Π.Δ. 161/2000 το οποίο στο άρθρο 1 προβλέπει ότι «Μεταβιβάζονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις οι ακόλουθες αρμοδιότητες, τοπικού ενδιαφέροντος, που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ….12  Κυρώσεις στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αμελούν για την τακτική φοίτησή τους (άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 1566/85 ΦΕΚ 167 Α`)».

Παράλληλα, το Π.Δ. 79/2017 προβλέπει στο άρθρο 13 ότι:

«1. Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

2. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου.

3. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας με τις ενέργειες της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.

4. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας».

Μόνη περίπτωση που ο νομοθέτης φαίνεται να δέχεται την εναλλακτική της εκπαίδευσης στο σπίτι είναι η περίπτωση γ’ της παραγράφου 4 στο άρθρο 6 του νόμου 3699/2008.

«4. Όταν η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στα τμήματα ένταξης, λόγω των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών παρέχεται: …..γ) Με διδασκαλία στο σπίτι, όταν αυτή κρίνεται αναγκαία, για σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών στο σχολείο. Η έγκριση της διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται με απόφαση του [περιφερειακού] διευθυντή εκπαίδευσης της αντίστοιχης βαθμίδας στην οποία φοιτά ο μαθητής, κατόπιν αιτιολογημένης πρόσφατης ιατρικής γνωμάτευσης, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι. Η γνωμάτευση αυτή παρέχεται από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή. Οι προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις διέπονται από τις διατάξεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων. Στο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. «Η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) παρά μόνο, εάν γνωματεύσει σχετικά το οικείο ΚΕΔΔΥ».

                                                                                                                                    Ο Διευθυντής

 

Ζησάκης Ν. Ζήσης

Ημερολόγιο

Μάιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Επισκέπτες

Flag Counter

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 2 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση

Στοιχεία Επικοινωνίας

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 8
Τ.Κ. 57008
Τηλ: 2310781804, 2311261748
email: mail@gym-diavat.thess.sch.gr

Καιρός

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ © 2014. All Rights Reserved.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστοδουλάκης Π. ΠΕ19 - Πιπινή Π. ΠΕ19